ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΤΑΡ: «είπε ο γάιδαρος του πετεινού κεφάλα»

Του Σεραφείμ Κυκκώτη

Το Κατάρ είναι μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έχει διασυρθεί διεθνώς για θέματα διαφθοράς και καταδικασθεί από Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρ’ όλα αυτά έχει το θράσος με το κρατικό της κανάλι να προπαγανδίζει ασύστολα σε βάρος της Κύπρου. Κι αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη εποχή που ο πρώτος σύμμαχος της η Τουρκία έχει εισβάλει στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου ως ο σύγχρονος πειρατής του Διεθνούς Δικαίου. Γίνεται μάλιστα αυτή η προπαγάνδα ακριβώς πριν η ΕΕ προχωρήσει σε πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του ταραχοποιού γείτονα μας που έχει κάνει τον κόσμο άνω κάτω, λες και ζουν ακόμη στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας που χρησιμοποιούσαν  παντού τη βία για να στηρίξουν την αυτοκρατορία τους σε βάρος ανυπεράσπιστων Λαών.

«Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde οι έρευνες για τη μεγάλη διαφθορά του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο επικεντρώνονται γύρω από ένα γεύμα το οποίο έλαβε χώρα μόλις εννέα μέρες πριν την ψηφοφορία. Ο Πλατινί είχε προσκληθεί από τον τότε Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο μέγαρο των Ιλισίων, όπου βρισκόταν -προς υποτιθέμενη έκπληξη του Πλατινί- και ο Ταμίμ Αλ Θανί, γιος του τότε Εμίρη του Κατάρ, νυν Εμίρης ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ. Ο Πλατινί είπε ότι του ήταν ξεκάθαρο πως ο Σαρκοζί ήθελε δύο πράγματα:

Να αγοράσει το Κατάρ την αγαπημένη του ομάδα, την Παρί Σεν Ζερμέν, και να ψηφίσει ο Πλατινί για να πάρει το κρατίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο». (πηγή Μαρία Δεδούση – CNN Greece

 Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019). Ίσως αυτό να κόστισε και στο πολιτικό μέλλον του τότε Προέδρου Σαρκοζί, με τη κρίση που πέρασαν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής στην ιστορία των Εθνικών εκλογών στην ΕΕ. (Να μη ξεχνούμε και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος του με τον Καντάφι της Λιβύης). Σταδιακά ο Λαός της Γαλλίας ανέδειξε για πρώτη φορά Πρόεδρο ανεξάρτητο υποψήφιο που δεν ανήκε σε κανένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα, τον σημερινό Πρόεδρο κ. Μακρόν που επανάφερε τη Γαλλία και την ΕΕ στις ηθικές αρχές της για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Επί Σαρκοζί «Πώς τα φέρνει, όμως, η ζωή…

«Κατά μια διαβολική σύμπτωση, έξι μήνες μετά την ψηφοφορία και την ανάθεση των Αγώνων στο Κατάρ, ένα από τα πιο πλούσια funds του  Κράτους του Κατάρ, το Qatar Sports Investments, πήρε πράγματι την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία πνιγόταν στα χρέη. Το QSI έβαλε τεράστια ποσά στην ομάδα, αγόρασε τον Νεϊμάρ και τον Κίλιαν Μπαπέ, κέρδισε έξι τίτλους τα τελευταία επτά χρόνια και συμμετέχει σταθερά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο beIN του Κατάρ αγόρασε επίσης αμέσως τα δικαιώματα για τη γαλλική Λίγκα και από τότε συνεχίζει να πληρώνει, αγόγγυστα, ασύλληπτα ποσά για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Σε μια ακόμα τεράστια σύμπτωση, ο Πρόεδρος του δικτύου, Νάσερ αλ-Κελαίφι, είναι και Πρόεδρος του QSI και φυσικά και της Παρί Σεν Ζερμέν.

Για να κλείσει αυτή η αλυσίδα τέλειων συμπτώσεων, το Κατάρ αγόρασε από τη Γαλλία και 150 Airbus για το στόλο της Qatar Airways». (βλέπε ίδια πηγή όπως παραπάνω).

Για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου η Νότιος Αφρική τo 2010 ξόδεψε μόνο 3,5 δις. δολ. Αμερ.,  η Ρωσία το 2018 11,5 δις.  δολ. Αμερ., το Κατάρ για την ίδια διοργάνωση 220 δις δολ. Αμερικής. Οι Times δημοσίευαν ντοκουμέντα και μαρτυρίες για μεταφορές εκατομμυρίων εκ μέρους του Κατάρ σε πρόσωπα που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για να κερδίσει το Κατάρ τη διοργάνωση του Κυπέλλου, που στο μεταξύ συνέχεια αναβάλλεται λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού.  (Πηγή Wikipedia  2022 FIFA World Cup controversies).  «Από τα 24 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 2010, όταν η Ρωσία και το Κατάρ ανέλαβαν τα Μουντιάλ του ’18 και του ’22, τα 12 κατηγορούνται για διαφθορά, αποκαλύφθηκαν ως διεφθαρμένοι ή ελέγχονται για παράνομες ενέργειες». Σήμερα το Κατάρ θέλει να κάνει μαθήματα ηθικής στην Κύπρο.  «Από την περίοδο διεκδίκησης της διοργάνωσης του Κατάρ ακόμα υπήρχαν καταγγελίες των άλλων υποψήφιων διοργανωτών για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Από την ημέρα που οι Αραβες πήραν το χρίσμα άρχισαν οι καταγγελίες για δωροδοκίες και άλλες παράτυπες συναλλαγές με μέλη της FIFA ώστε οι Καταριανοί να αναλάβουν τη διοργάνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η δεκάχρονη κόρη μέλους της FIFA έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό της δύο εκατομμύρια δολάρια λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία που έδωσε στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022»!  (Πηγή Η διαφθορά «παίζει» μπάλα σε FIFA και UEFA – Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Ινφαντίνο11 Αυγούστου 2020

Newsroom eleftherostypos.gr.  Η FIFA πραγματοποίησε μια εσωτερική έρευνα πάνω σε αυτές τις κατηγορίες.  Ο επικεφαλής της έρευνας Michael J. Garcia έχει από τότε περιγράψει την έρευνα της FIFA ως «ανολοκλήρωτη και εσφαλμένη». Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική εξαιτίας της αντιμετώπισης απέναντι στους ξένους εργάτες οι οποίοι ασχολούνται με την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται σε καταναγκαστική εργασία και στο ότι οι εργάτες αντιμετωπίζουν μια κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους». (Πηγή Βικιπαιδεια, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου).

«Κανείς δεν θέλει να θυμώσει το Κατάρ για πολλούς και διάφορους λόγους. Με βασικότερο των οποίων ότι είναι πάρα πολύ πλούσιο και τα οικονομικά συμφέροντα πανίσχυρα.

Γι αυτό και δεν έχει ανοίξει μύτη παρά τις άπειρες καταγγελίες για απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες κατά την κατασκευή των γηπέδων, που προκάλεσαν ακόμη και θανάτους εργατών. Οι εργάτες προέρχονται επί το πλείστον από τη νοτιοανατολική Ασία και τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, όπως και οι συνθήκες ασφαλείας στα εργοτάξια. Οι εργάτες δουλεύουν κάτω από το περίφημο σύστημα Kafala, που ισχύει σε όλες τις αραβικές χώρες και ουσιαστικά είναι μια σύγχρονη μορφή δουλεμπορίας: Οι εργάτες δουλεύουν όχι για τον εαυτό τους, αλλά για κάποιο ντόπιο αφεντικό, που κρατάει στα χέρια του ακόμα και τις άδειες παραμονής τους» ((πηγή Μαρία Δεδούση – CNN Greece

 Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019)

Αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέϊν και Ηνωμένα Εμιράτα) απέκοψαν Διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ γιατί στήριζε τρομοκρατικές φανατικές μουσουλμανικές ομάδες. Μεταξύ των βασικών τους όρων για την αποκατάσταση των σχέσεων τους το κλείσιμο του κρατικού καναλιού του Κατάρ Αλ Τζαζίρα. Πηγή  Wikipedia Main article: 2017–18 Qatar diplomatic crisis

The closing of the Al Jazeera Media Network was one of the terms of diplomatic reestablishment put forward by Saudi ArabiaUnited Arab EmiratesBahrain and Egypt during the 2017 Qatar diplomatic crisis.[38][39][40][41]

On 23 June 2017, the countries that cut ties to Qatar issued a list of demands to end the crisis, insisting that Qatar shut down the Al Jazeera network, close a Turkish military base and scale down ties with Iran. The call, included in a list of 13 points, read: “Shut down Al Jazeera and its affiliate stations”.).

Η Qatar Petroleum διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών επενδύσεων στην ΕΕ (κυρίως στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ιταλία). Πηγή: QP & POWERGLOBE Global Energy and Investment Report 2015/16

Σημαντικές επενδύσεις του Κατάρ στην Ευρώπη

Γαλλία

·         Lagardère 12.83%

·         Total 5%

·         LVMH 1%

·         Vivendi 2%

·         France Telecom 1%

·         Veolia Environnement 4.7%

·         Vinci 7%

Γερμανία

·         Volkswagen 17%

·         Hochtief 9.10%

Ελλάδα

·         ΗΡΩΝ ΙΙ 25% (επένδυση από την Qatar Petroleum)

·         Eurobank EFG & Alpha Bank

Ιταλία

·         Adriatic LNG Terminal (επένδυση από την Qatar Petroleum)

Ισπανία – Βραζιλία

·         Santander-Brazil 5%

·         Iberdrola 8.40%

Ελβετία

·         XStrata 7.76%

·         Credit Suisse 8.9%

Ηνωμένο Βασίλειο

·         Barclays 6.33%

·         J. Sainsbury 26%

·         Harrods 100%

·         Goldfields 10%

·         Songbird Estates 24%

·         South Hook LNG Terminal (επένδυση από την Qatar Petroleum)

· South Hook Gas (επένδυση από την Qatar Petroleum) Πηγή Energypress Πάνω από 93 δισ. δολάρια οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ευρώπη – Ξεχωρίζει ο ενεργειακός τομέας).

Το Αλ Τζαζίρα  για τις παραπάνω χώρες που έχει μεγάλες επενδύσεις και οικονομικά συμφέροντα που έχουν δώσει πάνω από δέκα χιλιάδες βίζες η κάθε μια δεν λέει τίποτα.

Συνολικά η ΕΕ έδωσε τα τελευταία χρόνια 850,000 βίζες. Καμία αναφορά γι’ αυτό. Μόνο για τη Κύπρο. Φυσικά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε μόνο ανθρώπους τίμιους πρέπει να δίνουμε βίζες, γιατί αν η Κύπρος ελπίζει στην φυσική και εθνική της επιβίωση είναι γιατί στηριζόμαστε στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Κι όταν υπάρχουν στοιχεία για διεφθαρμένους που μας ξεγέλασαν και πήραν την ιθαγένεια μας, πρέπει πάραυτα να τους αφαιρείται όπως άλλωστε προνοεί και η υφιστάμενη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου και της ΕΕ.  

Ο πληθυσμός του Κατάρ είναι 2,8 εκατομ. . Από αυτούς μόνο 330,000 έχουν δικαιώματα ως πολίτες του Κατάρ. Αυτοί είναι που έχουν και το υψηλότερο στο κόσμο κατά κεφαλή εισόδημα. Τα 2,45 εκατ. του πληθ. του Κατάρ θεωρούνται ξένοι και μετανάστες και πολλοί εκ των εργατών αυτών παίρνουν πενιχρούς μισθούς πείνας (200 δολ. Αμερ.), την ίδια ώρα που πληρώνουν μισθό για το Νεϊμάρ 3,5 εκατομ. το μήνα. Η χώρα έχει απόλυτη μοναρχία και κυβερνάται με βάση το Κοράν (Σαρία, τον Ισλαμικό νόμο). Μερικοί βουλευτές εκλέγονται και μερικοί διορίζονται από τον Μονάρχη. Τα 2,45 εκατομ. εκ των κατοίκων του Κατάρ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ψηφίζουν μόνο  όσοι εκ των 330,000 είναι πάνω από 18 ετών. Αυτή είναι η Χώρα που θέλει με το κρατικό της κανάλι να κάνει μαθήματα ηθικής για τη Κύπρο.

Να μη ξεχνούμε ότι αυτή τη στιγμή η Χώρα που μας απειλεί δημόσια και έμπρακτα με την βάρβαρη εισβολή του 1974 και τώρα με την εισβολή στην ΑΟΖ μας έχει ισχυρές στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ. Στην πορεία προς κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας το Κατάρ έτρεξε πρώτον να ενισχύσει την τουρκική οικονομία με 15 δις. δολλάρια. Όταν συμμαχείς σε όλα τα επίπεδα με τον μεγαλύτερο πειρατή στην Μεσόγειο που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τότε είναι ως να στηρίζεις και να ενθαρρύνεις τη παραβίαση κάθε ηθικής αρχής του Διεθνούς Δικαίου ρισκάροντας την παγκόσμια ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών.

Προσωπική μου εκτίμηση για την ασφάλεια στο χώρο της Ευρώπης είναι αχρείαστη η πολιτική της παραχώρησης βίζας για την ενίσχυση της οικονομίας χωρών μελών της ΕΕ. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει πολιτική, αμυντική, κοινωνική και οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Δυστυχώς τόσο με την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία κι άλλες ευρωπαϊκές Χώρες , την ώρα της δοκιμασίας τους , δεν βρήκαν την αλληλεγγύη που έπρεπε. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για τη προστασία της Ασφάλειας και της Ειρήνης της  Ευρώπης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, η κάθε μορφή παραβίαση του εθνικού γεωγραφικού χώρου μιας χώρας της ΕΕ να θεωρείται επίθεση του ενιαίου γεωγραφικού χώρου (θαλάσσιου και χερσαίου) της ΕΕ.

Αυτή η μικρή χώρα των 330,000 πολιτών, και 2,45 εκατομ. μεταναστών και εργατών, είναι η τέταρτη χώρα στο κόσμο για τη παραγωγή φυσικού αερίου που μολύνει τον Πλανήνη μας σε πολλές χώρες του Πλανήτη μας και που συβμάλλει εις τον ύψιστο βαθμό στα προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής και της μόλυνσης της Ατμόσφαιρας. Το Κατάρ θεωρείται η πλουσιότερη Χώρα στο κόσμο γιατί οι 330,000 πολίτες του έχουν το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα (125,000 δολ. αμερ.), έχει όμως και δύο εκατομ. που το κατα κεφαλή εισόδημα τους στο Κατάρ δεν υπερβαίνει τα 2,400 δολ.. Αυτή η χώρα λοιπόν θέλει να δώσει μαθήματα ηθικής στην Κύπρο.