ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

H Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε ιδρύθηκε με Συνοδικό Τόμο με απόφαση της Ιεράς Πατριαρχικής Συνόδου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μετά από πρόταση του μακαριστού Πατριάρχου Νικολάου το 1968 με εκκλησιαστική δικαιοδοσία τις χώρες Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Μαλάουι, Ζάμβια, Αγκόλα και τα νησιά Μαδαγασκάρη και Μαυρίκιος. Από την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε οργανώθησαν και λειτουργούν οι Ιερές Μητροπόλεις Ζάμβιας και Μαλάουϊ, Μαδαγασκάρης, Μποτσουάνας και η Επισκοπή Μοζαμβίκης. Γι’ αυτό και ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε λέγεται και Έξαρχος πάσης Νοτιοτέρας Αφρικής. Από το 1927 μέχρι το 1968 οι χώρες της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε ανήκαν στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως. Μητροπολίτες κατά τη περίοδο αυτή ήταν οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως Ισίδωρος και Νικόδημος. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ισίδωρος τέλεσε και τα εγκαίνια του πρώτου Ιερού Ναού μας στο Μουτάρε, της Κοιμήσεως της Παναγίας που κτίσθηκε το 1931 και στη συνέχεια λόγω ασθενείας, αν και ήταν μόλις 57 ετών ασθένησε σοβαρά και απεβίωσε εις το Μπουλαβάγιο κατά την εκεί ποιμαντική του επίσκεψη το 1938 όπου και ετάφη. Μετά τη κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Ισιδώρου, την ποιμαντική διαποίμανση στη Ζιμπάμπουε και στις υπόλοιπες χώρες που εντάχθησαν στην εκκλησιαστική διοίκηση της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε το 1968 συνέχισε ο τότε Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Νικόδημος. Το όνομα της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε μέχρι το 1980 ήταν Ιερά Μητρόπολη Ροδεσίας. Με την απελευθέρωση της χώρας από τον αποικιακό ζυγό των Βρεττανών φέρει το όνομα Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Πρώτος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε εκλέχθηκε ο μακαριστός Κύριλλος Α΄, ο οποίος διακόνησε από το 1968 μέχρι το 1986. Ο κατάλογος των Αρχιερέων που διακόνησαν από το 1968 μέχρι σήμερα είναι ο ακόλουθος:

Ανάγκες της Ιεραποστολής

Έξοδα προετοιμασίας Ιθαγενών Κατηχητών για τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Πίστης σε εκατοντάδες ιθαγενείς, μικρούς μεγάλους που θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι σε διάφορες μακρυνές περιοχές.

Έξοδα προετοιμασίας Κατηχητικής ύλης σε τοπικές διαλέκτους και εκδόσεις σχετικών λειτουργικών και θεολογικών φυλλαδίων και βιβλίων.

Έξοδα μεταφοράς Κατηχητών σε περιοχές που μας ζητούν να γίνουν Ορθόδοξοι.

Έξοδα προετοιμασίας Ιθαγενών κληρικών από τον τοπικό πληθυσμό.

Έξοδα Βαπτίσεως.

Έξοδα αγοράς γης και κτισίματος μικρού Παρεκκλησίου και Σχολείου στους χώρους που αναπτύσσεται η Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

Παραχώρηση υποτροφιών σε ορφανά και άπορα παιδιά για να φοιτούν σε σχολείο.

Αγορά τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και υποδημάτων σε ορφανά και άπορα παιδιά.

Στήριξη της προσπάθειας μας για την λειτουργία Ορφανοτροφείου και Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου για την προετοιμασία μόνιμων στελεχών της Ιεραποστολής.

 

Οι τραπεζιτικοί λογαριασμοί μας για όσους θέλουν να βοηθήσουν είναι οι ακόλουθοι:

Στην Ελλάδα

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας,

αριθμός Λογαριασμού 146/296079-62

στο όνομα Ιερά Μητρόπολις  Ζιμπάμπουε


Στην Κύπρο

Tράπεζα Κύπρου

Greek orthodox Archbishopric of Zimbabwe,

Αριθμός λογαριασμού 357013494296

Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού ο ίδιος λογαριασμός τώρα στην Ελληνική Τράπεζα στη Κύπρο

Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε

Αριθμός λογαριασμού 200303857665/4

Ελληνική Τράπεζα,

MITROPOLIS OF ZIMBABWE & ANGOLA

IBAN No: CY61 0050 0121 0001 2110 5652 6600

 

Στο Ζιμπάμπουε

Standard Chartered Bank,

ACCOUNT NAME: GREEK ORTHODOX ARCHBISHOPRIC OF ZIMBABWE

ACCOUNT NUMBER

for USA dollars from abroad: 8740305621700

for local Zimbabwe dollars: 0100205621700

BRANCH: AFRICA UNITY SQUARE

BRANCH CODE: 04000

SWIFT CODE: SCBLZWHX

BRANCH ADDRESS:

CNR 2ND STREET 68 NELSON MANDELA AVENUE, HARARE, ZIMBABWE

 

Όσοι κάνουν καταθέσεις τους παρακαλούμε να μας αποστέλλουν φωτοτυπία της καταθέσεώς τους στην παρακάτω διεύθυνσή μας και να μας γνωστοποιούν τον σκοπό της εισφοράς τους και την ταχυδρομική τους διεύθυνση για να τους αποστέλλουμε την σχετική απόδειξη και ενημέρωση για το Ιεραποστολικό μας έργο ή στο ιμέιλ [email protected].