ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

 του  Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

Ο άνθρωπος έχει ηθικές ευθύνες από το Θεό να προστατεύει τα ζώα, όταν άρχισε να κακοποιεί και να σκοτώνει για τη λαιμαργία του ένα σπάνιο ζώο που τρώει νυκτερίδες για να επιβιώσει, μας μετέφεραν τον κορωνοϊό. Το ίδιο έγινε και με τον εμπόλα, το ίδιο έγινε παλαιότερα και με τις τρελές αγελάδες, όταν για την απληστία μας, αρχίσαμε να δίνουμε τα υπολείμματα πουλερικών σε αγελάδες να μας δίνουν περισσότερο γάλα και περισσότερο κρέας, τις κάναμε από φυτοφάγες σε σαρκοφάγες κι αντί να μιλάμε για τρελούς ανθρώπους μιλούσαμε για τρελές αγελάδες. Στο μεταξύ φαίνεται ότι το αντισορροπικό μας σύστημα αδυνατίζει να σκοτώσει τέτοιους ιούς όπως τον κορονωϊό λόγω και της ανεξέλεγκτης μόλυνσης που παράγουμε όλοι μας .

Με το κορωνοϊό θα καταλάβουμε τη σημασία της συνεργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης όλων μας, στο επίπεδο της οικογένειας, της ενορίας, της τοπικής κοινωνίας, της επαρχίας, εθνικής, περιφερειακής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας. Τα μεγαλύτερα ποσά στο κόσμο ξοδεύονται σε διάφορες συρράξεις ή σε στρατιωτικούς σκοπούς για θέματα ασφάλειας και στο όνομα της διαφύλαξης της ειρήνης. Τώρα θα αρχίσουμε να ξοδεύουμε όλοι μας για να μείνουμε ζωντανοί. Αυτή την εβδομάδα θα μάθουμε πολλά για τον κορωνοϊό, πως η ισχυρότερη χώρα στο κόσμο οι ΗΠΑ θα έχoυν και τη μεγαλύτερη κρίση στο Κορωνοιο, βλέπω ότι με τα νέα καθημερινά στατιστικά πάει να γίνει η πρώτη στο κόσμο σε φορείς και θανάτους. Επίσης να μη ξεχνούμε ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στο κόσμο, και τη δεύτερη στο κόσμο σε οικονομικό μέγεθος.

Λόγω του ότι δεν υπάρχει διεθνής συνεργασία στο κόσμο που ζούμε (για παράδειγμα για οκτώ έτη δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε το πόλεμο στη Συρία με αποτέλεσμα το πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων νάναι και δικό μας πρόβλημα). Επίσης αρκετοί εκ των Ηγετών μας σε πολλές χώρες επειδή δεν είναι και οι άριστοι εκ των αρίστων, δεν μπόρεσαν να δράσουν μαζί και να πάρουν δυναμικές αποφάσεις από την αρχή για απομόνωση της Κίνας μέχρι να επαλειφθεί και να ελεχθεί ο κορωνοίός και μας το μετέφεραν σ’ όλο το κόσμο. Τώρα η μόνη μας επιλογή μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, είναι κλειστοί στα σπίτια μας για να περιορίσουμε την εξάπλωση του.

Μεγαλύτερο δράμα ίσως να έχουμε σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες με απρόβλεπτες ανθρώπινες τραγωδίες εκατό φορές μεγαλύτερες από αυτές που ζούμε στην Ιταλία, ΗΠΑ και Ισπανία σε χώρες που υποφέρουν από φτώχεια, στην Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένο εθνικό σύστημα υγείας. Λόγω της εξάπλωσης του Κορονοϊού και της αναγκαίας επιβολής του κατ’ οικον περιορισμού, βλέπω ότι σύντομα θα αρχίσει και ο περιορισμός του τομέα της παραγωγής και κατά συνέπεια θα αρχίσουμε να έχουμε έλλειψη τροφίμων και άλλων ειδών που χρειαζόμαστε καθημερινά. Ελπίζω να έχουμε το μηχανισμό από τώρα για τις προβλεπόμενες ποσότητες παραγωγής , ως και για τον έλεγχο των τιμων να μη έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης.

Χωρίς λοιπόν συνεργασία και υπευθυνότητα και τιμιότητα σε όλα τα επίπεδα δεν πάμε πουθενά, θα ζήσουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε μέχρι τώρα η Ανθρωπότητα. Μπορεί να καταφέραμε και πήγαμε  στο Φεγγάρι, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να βρίσκεται ο καθένας μας δίπλα στον άλλο με αγάπη και αλληλοϋποστήριξη. Ο Θεός να μας ελεεί. Ο ρόλος της Εκκλησίας και των Θρησκειών και των εκπροσώπων τους είναι να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο να ενωθούμε και να συνεργασθούμε όλοι μας για να προστατέψουμε την Ανθρωπότητα για την επιβίωση της. Σε μεγάλο βαθμό αυτό το σημαντικό ρόλο άρχισε να διαδραματίζει και ο κόσμος των ΜΕΕ και σοβαροί δημοσιογράφοι.